Új áldozatsegítő központ nyílt Pécsen
A kormány minden megyében könnyen elérhetővé teszi az áldozatsegítő szolgáltatásokat – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter Pécsen, ahol megnyílt az áldozatsegítő hálózat negyedik intézménye.

A kormány az áldozatsegítő központok hálózatának fejlesztésével öt éven belül minden megyében könnyen elérhetővé teszi az áldozatsegítő szolgáltatásokat – jelentette ki az igazságügyi miniszter hétfőn Pécsen, ahol megnyílt a negyedik áldozatsegítő központ.

Varga Judit elmondta, hogy idén 600 millió forint áll rendelkezésre a négy áldozatsegítő központ fenntartására és kapacitásuk növelésére. Hozzátette: a kabinet célja, hogy a jövőben minden megyében létrejöjjön ilyen intézmény.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a központok fejlesztése azért kiemelt kormányzati feladat, mert a kabinet erkölcsi kötelességének érzi, hogy segítsen az érintett családoknak. Úgy vélekedett, a kapcsolati erőszak elleni küzdelemben és az áldozatvédelem rendszerének megerősítésében a „tett harsányabb ezer szónál”, ezért is kezdeményezte korábban a feltételes szabadságra bocsátás szabályainak szigorítását, az élet elleni bűncselekményekkel kapcsolatos ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát, és a gyermekvédelmi jelzőrendszer szabályozásának módosítását.

Kitért arra: az áldozatsegítés rendszerének korszerűsítése nem csak Magyarországon került előtérbe, hiszen a bűncselekmények áldozatai jogainak védelmében az Európai Bizottság is új stratégiát fogadott el, melynek megvalósításában Magyarország partner lesz – mondta a miniszter.

A megnyitón elhangzott, hogy a kormány a jövőben is számít a civil és egyházi partnerek együttműködésére, mert ezek a szervezetek az állami segítségnyújtó rendszernél rugalmasabban tudják ellátni az áldozatsegítés feladatát.

Csonka Pál, a pécsi központ munkáját támogató Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális vezetője elmondta: az áldozatokat szervezetük az alapszolgáltatásokon kívül szociális szolgáltatásokkal, ruha- és élelmiszeradományokkal is segíti.

 

Az áldozatsegítő telefon országosan ingyenesen hívható a 80/225-225-ös telefonszámon. Hétfőn elindult a www.vansegitseg.hu weboldal, amely az áldozatoknak és a téma iránt érdeklődőknek nyújt tájékoztatást az áldozatsegítés rendszeréről.