0-24

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat

Van segítség!

Menü:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Emberkereskedelem áldozatainak

Napjainkban is nagyon aktuális probléma az emberkereskedelem kérdése, ez az egyik legsúlyosabb bűncselekmény típus. Ezekben az esetekben az emberkereskedők  – visszaélve hatalmukkal, pozíciójukkal, erejükkel – olyan cselekményekre kényszeríthetik az áldozatokat, amelyek amellett, hogy akár bűncselekménynek is minősülhetnek, teljes mértékben kiszolgáltatottá, sebezhetővé teszik az áldozatokat. Ilyen cselekmények lehetnek a prostitúció vagy egyéb szexuális cselekmények, munkacélú kizsákmányolás (akár külföldön, szervezett módon, megtévesztéssel elkövetett bűncselekmény), csicskáztatás, ház körüli munkára kényszerítés, uzsora-csapda. A probléma jellegénél fogva rendkívül nehéz a menekülés ezekből a helyzetekből, de van megoldás, van segítség ilyenkor is.

Szexuális kizsákmányolás

Ha idegen férfiak lépnek oda hozzánk, hogy remek külföldi munkaajánlatuk van a számunkra, nagyon fontos, hogy résen legyünk! Sok esetben vonzó ígéreteket hallhatunk, de bizony számtalanszor előfordulhat, hogy az így külföldre vitt, nyelveket nem beszélő személyektől elveszik irataikat, szabadságukban korlátozzák őket és prostitúcióra, munkára kényszerítik őket! Ne dőljünk be a megnyerő idegeneknek és az ajánlataiknak!

A szerelem nagyon fontos része az emberi életnek és nagyon jólesik, ha azt érezzük, hogy valakinek fontosak vagyunk, de ne hagyjuk becsapni magunkat! Ha valaki szerelméért cserébe követelőzik, vagy bármi olyanra akar kényszeríteni bennünket, amit mi nem szeretnék, az nem szerelem! Az említett példamondat azt mutatja, gyakran szerelmet színlelve próbálják a hatalmukba keríteni későbbi áldozataikat olyan személyek, akik valójában prostitúcióra akarják kényszeríteni őket.

Nem vagyunk tárgyak, a testünk pedig nem játékszer, és nem arra való, hogy mások rendelkezzenek vele. Ha valaki azt mondja, szeret, cserébe viszont azt szeretné, hogy mások szexuálisan közeledhessenek hozzánk, akkor az nem azt jelenti, hogy felnőttnek vagy vonzónak gondol bennünket, hanem azt, hogy épp kizsákmányolnak szexuálisan. A testünk nem tárgy, soha semmilyen körülmények között ne mondjunk igent ilyesmire, bármennyire is próbálja bizonyítani a másik, hogy ez valójában csekélység.

„Csak legyek szófogadó és kedves azzal, akivel ő azt mondja” – ez sajnos hétköznapi nyelvre fordítva azt jelenti, hogy azt tegyem, amit ő mond, és szolgáljam ki mások szexuális igényeit. Ez nem egy szeretetkapcsolat, hanem kifejezetten szexuális kizsákmányolás. Az ajánlattevő „barát” ezzel a mondatával azt jelentette ki, hogy mindent megad, amennyiben prostituálódik a másik, akit majd ő futtathat.

Megszakítás