0-24

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat

Van segítség!

Menü:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

MIKOR ÉS HOGYAN LÉPHETEK KAPCSOLATBA AZ OKIT-TAL?

A TELEFONSZOLGÁLAT A +36 80 20 55 20 –AS TELEFONSZÁMON HÍVHATÓ AZ ÉV 365 NAPJÁN, A NAP 24 ÓRÁJÁBAN. A SZOLGÁLATUNK MAGYARORSZÁG TERÜLETÉRŐL VEZETÉKES ÉS MOBILTELEFONRÓL EGYARÁNT INGYENESEN, ANONIM MÓDON HÍVHATÓ. A BESZÉLGETÉSEKRŐL NEM KÉSZÜL HANGFELVÉTEL. A SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ELSŐDLEGES NYELVE A MAGYAR, UGYANAKKOR BIZONYOS IDŐPONTOKBAN ANGOL NYELVEN IS TUDJUK FOGADNI A HÍVÁSOKAT.

KIKNEK TUDUNK SEGÍTENI?

A kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak, potenciális áldozatainak, valamint hozzátartozóiknak. Szolgálatunk szívesen fogadja a szakemberek, a témában elmélyedni vágyók hívásait is. Nem számít, hogy saját, vagy valaki más nevében hív valaki minket, minden telefonhívás ugyanazt a figyelmet kapja.

Az áldozatok nagyon nehezen nyílnak meg, a környezetük sem mindig észleli a bántalmazást. Ismerősként, barátként, rokonként fontos, hogy jelezze számára, Önre minden esetben számíthat; támogatja a döntéseiben, a soron következő lépések megtételében. Fontos kiemelni, hogy soha ne cselekedjen az áldozat tudta és beleegyezése nélkül!

KAPCSOLATI ERŐSZAK ÉS EMBERKERESKEDELEM ÁLDOZATAKÉNT HOL ÉS HOGYAN TUDOM JELEZNI, HOGY BAJBAN VAGYOK, SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGEM?

Szolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken tudja felvenni a kapcsolatot:

Segélytelefon: +36-80-20-55-20 (az év minden napján 24 órában Magyarországról ingyenesen hívható)
Weboldal: www.okit.hu

Közvetlen életveszély esetén hívja a 112-t!

LEHET BÁRMILYEN KONFLIKTUS A HOZZÁTARTOZÓK KÖZÖTT, AZ ERŐSZAK SOHA, SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NEM ELFOGADHATÓ VÁLASZ!

A BÁNTALMAZÁSRA NEM SZABAD AZT MONDANI, HOGY EGYSZER-EGYSZER MEGTÖRTÉNHET.

HAMIS ELKÉPZELÉS, HOGY A BÁNTALMAZÁS OKA A BÁNTALMAZOTT VISELKEDÉSE, AMIN, HA VÁLTOZTAT, „MEGJAVULNAK” A DOLGOK!

MILYEN SEGÍTSÉGET NYÚJT A SZOLGÁLATUNK?

Elsősorban segítő beszélgetést folytatunk a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozataival. A segítő beszélgetés során az áldozat őszintén beszélhet a kétségeiről, az érzéseiről, a bizonytalanságairól. Az áldozat csak és kizárólag annyit mond el, amennyit szeretne; mi minden esetben a támogatásunkról biztosítjuk. Továbbá tájékoztatjuk az áldozatot a lehetőségeiről, az igénybe vehető ellátási formákról, a segítő szervezetekről és a kríziselhelyezés lehetőségeiről. Minden, nem adekvát hívás esetén is tájékoztatjuk a hozzánk fordulókat.

MIT JELENT A KRÍZISELHELYEZÉS? MI TÖRTÉNIK, HA KRÍZISELHELYEZÉSRE KERÜL SOR?

A krízisközpontok/ titkos menedékházak fogadják az áldozatokat, illetve

 • bántalmazás miatti akut krízis esetén azonnali befogadást biztosítanak
 • biztosítják a szolgáltatást igénybe vevők fizikai (élelmiszer, tisztálkodási, tisztítószerek, egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, szállás) ellátását
 • szakembereket biztosítanak (jogász, pszichológus vagy mentálhigiénés szakember, szociális munkás)
 • a szociális munka eszközeivel képviselik a bántalmazottak érdekeit, családgondozást végeznek, együttműködnek a jelzőrendszer tagjaival és más, a bántalmazás során érintett intézményekkel, szervezetekkel
 • a krízisellátás megszüntetése érdekében előkészületeket tesznek, biztonságos lakhatási megoldást keresnek.

Védett szálláshely

 • kifejezetten az emberkereskedelem áldozatai számára létrejött és fenntartott szállás
 • a súlyosan traumatizált, kizsákmányolt áldozatoknak szakemberek segítségével (jogász, pszichológus, mentálhigiénés szakember vagy szociális munkás) komplex, átfogó segítséget nyújtanak a rehabilitációban, reintegrációban.

HOL KAPHATOK MÉG SEGÍTSÉGET?

Krízisambulancia

Olyan humán szolgáltatás, amely a kapcsolati erőszak témájában jártas professzionális szakemberek biztosításával – személyes segítségnyújtás keretében – segíti a kapcsolati erőszak áldozatait, családtagjaikat, illetve a velük kapcsolatba kerülő szakembereket; megelőzve ezzel a súlyos krízishelyzetek kialakulását.

A krízisambulanciák főbb tevékenységei:

 • bántalmazás miatti akut krízis esetén azonnali befogadást biztosítanak
 • információnyújtás személyes találkozás alkalmával a krízisambulancián előre egyeztetett időpontban, vagy telefonon, e-mailben akár anonim módon is
 • tájékoztatás az igénybe vehető segítő szolgáltatásokról
 • jogi, pszichológiai tanácsadás, segítő beszélgetés.

https://segelyszervezet.hu/szemelyes-tanacsadas-krizisambulanciakon

A Magyarországon működő külképviseletek elérhetősége:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/kulkepviseletek-magyarorszagon

Áldozatsegítő Szolgálat

Az Áldozatsegítő Szolgálat olyan személyek támogatására jött létre, akik akár közvetlenül, akár közvetett módon, valamely bűncselekmény, illetve tulajdon elleni szabálysértés áldozataivá váltak. Az Áldozatsegítő Szolgálat célja, hogy az elszenvedett bűncselekménnyel kapcsolatban felmerült érzelmi, lelki, anyagi és más problémák megoldásához segítséget nyújtson.

Az Áldozatsegítő Szolgálat:

 • felvilágosítást ad jogaikról, kötelezettségeikről, lehetőségeikről;
 • érzelmi támogatást nyújt;
 • jogi tanácsot ad és gyakorlati segítséget biztosít;
 • ügyvédi segítség igénybevételéhez is hozzásegít;
 • igazolja az áldozati státuszt;
 • krízishelyzet fennállása esetén azonnali pénzügyi segélyt adhat (a bűncselekményt, vagy tulajdon elleni szabálysértést követő 8 napon belül beadott kérelem alapján) A személy elleni erőszakos bűncselekmények súlyos sérültjei és a halálos áldozatok hozzátartozói számára mindezen túl állami kárenyhítést is adhat.

Fontos kiemelni, hogy a felsorolt támogatások térítés nélkül vehetők igénybe.

HONNAN TUDOM, HOGY KAPCSOLATI ERŐSZAK ÁLDOZATA VAGYOK?

HA KÖZVETLEN FIZIKAI VESZÉLY ÁLL FENN, HÍVJA A RENDŐRSÉGET A 112-ES SZÁMON!

Megszakítás