0-24

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat

Van segítség!

Menü:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kapcsolati erőszak áldozatainak

Gyakran nehezen ismerjük fel, ha bántalmazottá, kapcsolati erőszak áldozatává válunk, hiszen erről szólhatnak akár a mindennapjaink is, és ezért észre sem vesszük, hogy életünk szerves részévé válik a probléma. Ha valaki a párkapcsolatunkban, a családunkban fizikai, lelki sérülést okoz nekünk, megalázó módon viselkedik, gazdaságilag ellehetetlenít, kontrollál vagy olyan szexuális cselekedetekre kényszerít, amelyek számunkra nem kívánatosak, megalázóak, akkor ő súlyosan visszaél fizikai vagy szellemi erejével, ami semmilyen körülmények között nem elfogadható. Az alábbi példamondatok segítségére lehetnek mind az áldozatoknak, mind pedig a hozzátartozóknak, ismerősöknek, barátoknak, akik úgy érzik, kapcsolatba kerülhettek áldozattal.

Fizikai bántalmazás

A fizikai erőszak az esetek többségében szóbeli, lelki bántalmazással kezdődik. A gúnyolódás, megalázó viselkedés könnyen átcsaphat fizikai bántalmazásba, amely rövid idő alatt súlyos helyzetet teremthet. Ezekben a kapcsolatokban a bántalmazó és bántalmazott között alá-fölérendeltségi viszony alakul ki, amely jó ürügyként szolgál a további bántalmazások elkövetéséhez. Senkinek nincs joga bántani!

Senkinek nincs joga ahhoz, hogy a számára ételt készítő, róla gondoskodó személynek a fenti módon fejezze ki nemtetszését. És persze az is jó kérdés, vajon az ételről szól-e az ilyen agresszív viselkedés? Általában nem, az csak ok, ürügy a másik megalázására.

Nincs olyan vita, veszekedés, szituáció, amelyben megengedhető, elfogadható lenne a fizikai erőszak (verés, kínzás) bármilyen formája.

Lelki bántalmazás

Mondani sok mindent lehet, de a cselekedeteink, viselkedésünk mutatja meg, hogy a szavak valódiak vagy hamisak. Nem szeretet az, amikor az egyik fél a másikat bántalmazza, az pedig végképp elfogadhatatlan, ha a bántalmazó saját erőszakos viselkedéséért a bántalmazottat próbálja hibásnak beállítani. Ha a másik fél erőszakos, az soha nem arról szól, hogy én mit csinálok, és téves azt gondolni, hogy az én változásommal majd elérem, hogy az agresszió mérséklődjön. Az erőszakosság soha és semmilyen körülmények között nem elfogadható!

Megszabni, hogy az ember kivel beszélhet, hova mehet vagy épp milyen ruhát vehet fel, a másik kiskorúsítása. A féltékenységből fakadó irányító szándék arról szól, hogy a bántalmazottat birtokolni akarja a bántalmazó. Egy egészséges kapcsolatban a felek egyenrangúak, senkinek nincs joga a saját akaratát erőszakkal ráerőltetni a másikra!

Szóbeli bántalmazás

Ha ezt a mondatot halljuk, az nem azt jelenti, hogy a másik felmérte az értelmi képességeinket és arra jutott, hogy valaminek a megértéséhez nem vagyunk elég okosak. Ez a mondat arról szól, hogy a másik magát okosnak, bennünket pedig butának tüntessen fel, és ezáltal alá-fölérendeltségi viszonyt alakítson ki. Ez a mondat a másik megalázására, önbecsülésének, önértékelésének csorbítására, kifejezetten bántásra szolgál. Nincs olyan helyzet, amikor a másik megalázása elfogadható lenne.

A féltő szeretet nagyon fontos ismertetőjegye egy jó szülőnek, partnernek, azonban mindez nem keverendő össze a korlátozással, azzal, ha az egyik fél akaratát a másik akarata elé helyezi úgy, hogy annak semmiféle beleszólása ne legyen saját dolgaiba. Felnőtt személyt még akkor sem lehet akarata ellenére otthon tartani, ha szülő és gyermek kapcsolatáról van szó.

Gazdasági bántalmazás

A közös kassza nem azt jelenti, hogy mindkét fél pénze egy számlára érkezik, majd ahhoz csak az egyik fél fér hozzá. Ha a saját fizetésünkhöz, pénzünkhöz való hozzáférésünkben gátol bennünket társunk, az gazdasági bántalmazásnak minősül, az áldozatot megfosztja önállóságától, az elkövetőt pedig hatalommal ruházza fel azáltal, hogy a másik kiszolgáltatott helyzetbe kerüljön.

Egy párkapcsolatban egyáltalán nem megfelelő, ha az egyik fél megtilt a másiknak dolgokat, akinek pedig szó nélkül engedelmeskednie kell. A másik munkavállalásának korlátozása pontosan ilyen dolog. Célja, hogy az áldozatot önállóságában korlátozza, függő viszonyba kényszerítse, kiszolgáltatottá tegye.

Szexuális bántalmazás

A szexuális együttlétnek kölcsönös örömforrásnak kell lennie és fontos, hogy mindkét fél egyformán akarja. Soha és senkinek nem kötelessége az, hogy olyasmit tegyen, amit nem akar! Aki ilyesmit vár el tőlünk, az nem partnerként, érző lényként gondol ránk, hanem pusztán eszközként, ami saját szexuális igényeinek kielégítését szolgálja.

Szerencsére hazánkban ember embernek nem lehet tulajdona. Aki mégis úgy viselkedik, úgy bánik a másikkal, mintha az a tulajdona, rabszolgája lenne, bűncselekményt követ el. Nem az a hibás, aki egy ilyen kapcsolatban nem szeretne benne maradni. És soha ne felejtsük el, a birtoklás nem a szeretetről szól, hanem a másik feletti uralkodásról, a másik tárgyként való kezeléséről!

Társadalmi (elszigetelés) bántalmazás

Egy egészséges családban senki nem akarja arra kényszeríteni a párját, hogy válasszon közte és szülei között, azzal pedig végképp nem zsarolhatja, hogy elveszi tőle a gyerekeit, ha nem úgy dönt, ahogy ő szeretné. Miért kellene választani? És miért lenne elfogadható a gyerekekkel való zsarolás? 

Ne dőljünk be: egyik sem az!

Ez a mondat sokféleképpen elhangozhat, lehet őszinte és kedvesen érdeklődő, de lehet számonkérő, vagy akár gyanúsító is! Utóbbi esetben fontos, hogy ne felejtsük el: nem vagyunk a partnerünk tulajdona! Nem kötelességünk az, hogy folyamatosan a másik rendelkezésére álljunk. Ha félni kezdünk, amikor a másik felteszi ezt a kérdést, ha nem tudjuk felvenni a telefont és amikor később a nem fogadott hívást meglátjuk a telefon képernyőjén összeszorul a gyomrunk, akkor fontos, hogy felismerjük: ez a helyzet nem normális egy egészséges kapcsolatban élő két felnőtt ember között!

Szexuális kizsákmányolás

Ha idegen férfiak lépnek oda hozzánk, hogy remek külföldi munkaajánlatuk van a számunkra, nagyon fontos, hogy résen legyünk! Sok esetben vonzó ígéreteket hallhatunk, de bizony számtalanszor előfordulhat, hogy az így külföldre vitt, nyelveket nem beszélő személyektől elveszik irataikat, szabadságukban korlátozzák őket és prostitúcióra, munkára kényszerítik őket! Ne dőljünk be a megnyerő idegeneknek és az ajánlataiknak!

A szerelem nagyon fontos része az emberi életnek és nagyon jólesik, ha azt érezzük, hogy valakinek fontosak vagyunk, de ne hagyjuk becsapni magunkat! Ha valaki szerelméért cserébe követelőzik, vagy bármi olyanra akar kényszeríteni bennünket, amit mi nem szeretnék, az nem szerelem! Az említett példamondat azt mutatja, gyakran szerelmet színlelve próbálják a hatalmukba keríteni későbbi áldozataikat olyan személyek, akik valójában prostitúcióra akarják kényszeríteni őket.

Nem vagyunk tárgyak, a testünk pedig nem játékszer, és nem arra való, hogy mások rendelkezzenek vele. Ha valaki azt mondja, szeret, cserébe viszont azt szeretné, hogy mások szexuálisan közeledhessenek hozzánk, akkor az nem azt jelenti, hogy felnőttnek vagy vonzónak gondol bennünket, hanem azt, hogy épp kizsákmányolnak szexuálisan. A testünk nem tárgy, soha semmilyen körülmények között ne mondjunk igent ilyesmire, bármennyire is próbálja bizonyítani a másik, hogy ez valójában csekélység.

 „Csak legyek szófogadó és kedves azzal, akivel ő azt mondja” – ez sajnos hétköznapi nyelvre fordítva azt jelenti, hogy azt tegyem, amit ő mond, és szolgáljam ki mások szexuális igényeit. Ez nem egy szeretetkapcsolat, hanem kifejezetten szexuális kizsákmányolás. Az ajánlattevő „barát” ezzel a mondatával azt jelentette ki, hogy mindent megad, amennyiben prostituálódik a másik, akit majd ő futtathat.

Krízishelyzetek

Minden esetben anonim módon veheted fel a telefonszolgálattal a kapcsolatot, éjjel-nappal ingyenesen hívhatod a 116-123-as telefonszámot vezetékes telefonról és mobilról egyaránt.

Az sos@sos116-123.hu e-mail címre levelet is írhatsz, ahol 72 órán belül válaszolnak munkatársaink.

Megszakítás