Gyermekeknek

Gyermekeknek

Kétségbeejtő lehet olyan családban felnőni, ahol mindennaposak a veszekedések, konfliktusok akár a szüleink, akár a testvéreink, rokonaink viselkedése miatt. Persze senkinek az élete nem egy hollywoodi kirakat rózsaszín, csillogó dekorációja, mégis vannak olyan családok, ahol az elhanyagolás, szóbeli vagy lelki bántás, verés vagy szexuális zaklatás súlyosan megkeseríti a gyerekek életét. Fontos tudni, hogy ez semmilyen körülmények között nem elfogadható, és attól, mert valaki fiatal, kérhet segítséget olyan szakemberektől, akiknek az a feladata, hogy megvédje a gyerekeket. Az alábbi mondatok talán segíthetnek felismerni, ha te vagy valamelyik barátod, ismerősöd bajban, veszélyben van, és könnyen, egyszerűen segítséget is kérhet bármelyikőtök.

Fizikai bántalmazás

Előfordul, hogy néha nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy elterveztük. Ez múlhat rajtunk, és történhet tőlünk függetlenül is. Ez még nem ok arra, hogy ne kapj enni, vagy éppen az utcán töltsd az éjszakát. Jogod van ahhoz, hogy megfelelő gondoskodásban részesülj!

Fizikai bántalmazás title=

Mindannyiunkkal előfordul, hogy valamit elfelejtünk, vagy nem tökéletesen csinálunk meg. Még a szüleiddel is, bizony! A fizikai bántalmazás azonban nem lehet megoldás arra, hogy számon kérjék rajtad a mulasztásodat. 

Fizikai bántalmazás title=

Lelki bántalmazás

Ahogy az alkoholista szülő alkoholizmusa sem igazolja, legfeljebb magyarázza a felnőtté váló gyermek alkoholizmusát, ugyanúgy a bántalmazó magatartásra sem lehet elfogadható indok, ha valaki azt mondja, azért bánt mást, mert őt is bántották. A fenti mondatból kiderül, hogy mi a hozott minta, azonban nagyon rossz irány, ha valaki azt hiszi, hogy a bántalmazás követhető nevelési forma. A veréssel fenyegetés, a lelki bántalmazás, a másik megfélemlítése, rettegésben tartása éppen úgy nem elfogadható, mint maga a valódi verés.

Lelki bántalmazás title=

A szülők gondoskodása valóban nagyon fontos dolog. Soha nem szabad elfelejtenünk, ki ad ételt, ki veszi a ruhánkat, ki dolgozik azért, hogy normális körülmények között nőhessünk fel. A törődés azonban szeretetből fakad, nincs olyan vita, amelyben a fenti érv valódi érv lehetne.

Lelki bántalmazás title=

Szóbeli bántalmazás

Az iskolában azért kaphatunk rossz jegyet, mert nem készültünk fel, mert nem értjük az adott tananyagot. Rossz jegyet kapni valóban kellemetlen dolog, de ezen biztosan nem segít, ha megalázzák, ha minősítik az embert. Az ilyen minősítgetés rendkívül agresszív szóbeli bántalmazás, egy gyermek megalázása méltatlan egy felelős szülőhöz és bármilyen felnőtt személyhez.   

Szóbeli bántalmazás title=

A véleménynyilvánítás nem csak a felnőttek joga. Egy vitában pedig nem az alapján van igaza valakinek, hogy mennyi idős. Egy felelős szülő kíváncsi gyermeke véleményére még akkor is, ha életkora és élettapasztalata alapján a világból eddig esetleg kevesebbet látott, ismert meg. A viták parancsszóval való elfojtása rendkívül agresszív dolog.

Szóbeli bántalmazás title=

Gazdasági bántalmazás

Valakit saját személyes tárgyaitól erőszakkal megfosztani elfogadhatatlan dolog. Az pedig, ha ezt követően lekezelően még úgyis tesz a másik, mintha semmi nem történt volna, különösen megalázó. Bizony, ez is bántalmazás. 

Gazdasági bántalmazás title=

Szexuális bántalmazás

Sokféle szeretet létezik ember és ember között, szerelemtől a barátságon át, a szülő és gyermek közti szeretetig. Ezek bizonyos tulajdonságaikban (például a másik elfogadása, tiszteletben tartása stb.) hasonlóak, míg másokban nagyon is különbözőek. Egy felnőtt rokon, családtag szexuális közeledése egy kiskorú rokon, családtag irányába biztosan elfogadhatatlan, hivatkozzon is a molesztáló bármiféle szeretetre! Az ilyen cselekedet súlyos bűncselekmény! Ha ilyet tapasztalsz, rögtön fordulj egy olyan felnőtthöz, akiben megbízol! (Ha nincs ilyen személy a közvetlen családodban, akkor keresd fel a tanárodat, az iskola szociális munkását vagy az iskolapszichológust!)

Szexuális bántalmazás title=

Egy felnőtt férfi/nő szexuális közeledése egy gyermekhez bűncselekmény! Ha egy felnőtt szállást és ételt biztosít egy gyereknek, az nem jogosítja fel, hogy szexuálisan közeledjen hozzá és semmivel nem enyhíti a büntetőjogi következményeket. Az a szülő, aki arra biztatja gyermekét, hogy ilyesmivel ne törődjön, szintén bűncselekményt követ el.

Szexuális bántalmazás title=