0-24

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat

Van segítség!

Menü:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Az egész világon nő a kábítószerhasználók száma

Június 26. a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napja. Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) idei kampánya szerint a pandémia nagymértékben átalakította a kábítószer világpiacát: egyre többen foglalkoznak drogkereskedelemmel, és nőtt a fogyasztók száma.

Június 26. a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napja 1988. június 26. óta. A világnaphoz kapcsolódóan az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) évente kiválasztja a nemzetközi nap témáit, és kampányt indít a globális kábítószer probléma tudatosítása érdekében. 2020-ban a kampány címe: „Better knowledge for better care”. A szenvedélybetegség és a kábítószer kereskedelem ellen küzdő szervezetek ezen a napon prevenciós előadásokat, figyelemfelhívó programokat szerveznek.

A Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatal csütörtökön közzétett jelentése szerint a koronavírus-járvány miatt a világban egyre többen foglalkoznak drogkereskedelemmel, és nőtt a kábítószer fogyasztók száma.

A jelentés rámutat arra, hogy a növekvő munkanélküliség és a munkaerőpiac szűkülő lehetőségei a legszegényebb társadalmi csoportokat, a nőket és a fiatalokat érintik leginkább, akik egyre kiszolgáltatottabbá válnak a kábítószer kereskedőkkel szemben. Az elemzés adatai szerint a kábítószerfogyasztás kockázatát a szegénység, az oktatás hiánya és a társadalmi kirekesztés növeli leginkább.

A kutatás szerint, bár a járvány megszakította a hagyományos kábítószer beszállítási láncokat, a drogkereskedők új útvonalakat és ellátási módszereket keresnek. A határkorlátozások miatt az el nem adott kábítószerek felhalmozódtak, így fennáll a veszélye annak, hogy a korlátozások enyhítése után a kábítószerek elárasztják a világpiacot.

A tanulmány kitér arra is, hogy Afganisztánban – amely a világ legnagyobb ópiumtermelő országa –, a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések akadályozták az idei betakarítást, és ez világviszonylatban opiát hiányhoz vezetett. Ez azt eredményezheti, hogy a kábítószerhasználók a könnyebben hozzáférhető, ún. szintetikus drogokat részesítik majd előnyben.

 

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának jelentése alapján bár 2018-ban a kannabisz volt a leggyakrabban használt kábítószer – becslések szerint 192 millió ember fogyasztotta világszerte –, továbbra is az opioidok a legkárosabbak az emberi szervezetre. Az elmúlt évtizedben az opioid fogyasztás következtében bekövetkezett halálesetek száma 71 százalékkal nőtt, a nők esetében 92, míg a férfiak esetében 63 százalékkal.

Megszakítás