0-24

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat

Van segítség!

Menü:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kapcsoljon be a piros lámpa! – szórólap figyelmeztet az emberkereskedelem veszélyére

A Családbarát Magyarország Központ is részt vett annak a kétnyelvű, figyelemfelhívó szórólapnak az elkészítésében, amely az ukrajnai háború elől menekülőket figyelmezteti a határon, pályaudvarokon megjelenő emberkereskedőkre, és segíti a menekülő nőket, gyermekeket abban, hogy elkerüljék a bűnözőket, felismerjék az intő jeleket.

– Jelentős számú menekült érkezik Ukrajnából Magyarországra, traumatizált emberek, nagyon sok köztük a gyermek és az egyedülálló nő, érkeznek fogyatékkal élők, idősek, tehát a sérülékeny csoportok tagjai – mondta a csalad.hu-nak az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat vezetője. Kloppné Molnár Andrea felhívta a figyelmet, hogy ezek az emberek most különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak, így könnyen az emberkereskedők célpontjaivá válhatnak. – Tudjuk, hogy a fiatal lányokban és nőkben jól jövedelmező prostituáltakat látnak, míg az idősebbeket „csicskáknak” szánják, dolgoztatják. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szervkereskedelem egy létező jelenség, az egyedül érkező gyermekek különösképp nagy veszélynek vannak kitéve. 

NE VÁLJON KIZSÁKMÁNYOLÁS ÁLDOZATÁVÁ!

A segélyszervezetek a határon és országszerte segítik a menekülteket.

A segélyszervezetek szolgáltatásai (pl. utazás, szállás, étkeztetés) INGYENESEK.

Ne fogadja el a felajánlást, ha valaki mégis pénzért, vagy munkáért adná a szállást!

Győződjön meg arról, hogy akitől segítséget fogad el az kapcsolatban van egy segélyszervezettel vagy egy hatósággal.

Soha ne adja ki kezéből az útlevelét / személyazonosító igazolványát (kivéve ha hatóság részéről kérik)! Mindig legyen jelen, ha hivatalos ügyét intézik.

Legyen óvatos az állásajánlatokkal! Gyanús, ha valaki könnyű és jól jövedelmező munkát ígér, miközben nyelvtudásra, szakképzettségre nincsen szükség.

Ha munkát vállal, kössön szerződést írásban! Nézzen utána a munkáltató cégnek az interneten vagy forduljon segélyszervezethez! Ha sürgetik az aláírással, gyanakodjon!

Ne írjon alá semmit, amit nem ért!

Adja meg szállása címét, telefonszámát és a munkáltató adatait a családtagjainak vagy barátainak.

Annus Gábor, a Családbarát Magyarország Központ szakmai igazgatója hangsúlyozta, hogy a legfontosabb cél a prevenció. A kétnyelvű szórólap a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium, a Baptista Szeretetszolgálat, a Családbarát Magyarország Központ szakmai együttműködésében készült el, rekord gyorsasággal. 

– Olyan tájékoztató összeállítására törekedtünk, amely jól áttekinthetően, a legfőbb szempontokat feltüntetve, alapvető információkkal segíti az érkezőket és azonnal óvatosságra inti őket. A szórólap ukrán nyelvű fordítását a Központ végezte el egy kárpátaljai fiatalember közreműködésével és egy ukrán hölgy lektorálásával. 

Kloppné Molnár Andrea hozzátette, hogy az emberkereskedőknek nagyon rááll a szemük arra, hogy kit lehet megvezetni, kik azok, akiket nagyon könnyen be tudnak hálózni. 

– Nagyon sokan akarnak most segíteni, ott vannak a határokon az önkéntesek, a különböző civil szervezetek. A legtöbben segítő szándékkal érkeznek, nehéz felismerni, hogy ki jelenthet veszélyt. Könnyen el tudnak vegyülni közöttük az emberkereskedők! 

Az OKIT vezetője elmondta, hogy a szórólapon a Baptista Szeretetszolgálat és a Lehetőség Családoknak 2005 Alapítvány telefonszáma szerepel, ezeket a szervezeteket hívhatják azok, akik úgy érzik, áldozattá váltak vagy válhatnak. Az információkat elektronikus formában megkapták azok az önkormányzatok is, amelyek a határ mellett, a menekültek fogadásában érintettek. 

– A lényeg, hogy senki ne váljon kizsákmányolás áldozatává, és mindig kapcsoljon be a kis piros lámpa!   – fogalmazott az OKIT vezetője.

Kopf Katalin, a Nyugat-dunántúli Regionális Kríziskezelő Ambulancia vezetője, a Lehetőség Családoknak 2005 Alapítvány képviselője a csalad.hu-nak arról számolt be, hogy a szórólapok már eljutottak az érintettekhez. Vasárnap érkezett az első hívás a feltüntetett telefonszámok egyikére. 

– A hívó angol nyelven kért információt. A munkatársunk tájékoztatta, hogy ha emberkereskedelem áldozata, ha ingyen dolgoztatják, ha prostitúcióra kényszerítik, akkor tudunk segíteni. Neki nem volt ilyen problémája. Azonban a második hívás két 17 éves lánytól érkezett, akik elmondták, hogy a Nyugati pályaudvarnál vannak, és egy fiatal férfi mindenképpen rá akarja őket venni arra, hogy szálljanak be az autójába. Figyelmeztettük őket, hogy ezt semmiképpen ne tegyék meg, mi értesítettük a rendőrséget, a lányok a kiérkező járőröknek megmutatták a férfit. Ha szükségük lett volna rá, védett házba tudtuk volna őket szállítani, ahol teljes ellátást kaptak volna, de kiderült, hogy egy másik vonattal megérkeztek a szüleik, úgyhogy biztonságba kerültek. 

Kopf Katalin hangsúlyozta, hogy a kapacitásaik végesek, de az Országos Kríziskezelő Hálózatnak köszönhetően az emberkereskedelemmel foglalkozó civilek összefogtak, az áldozatok ellátásban a Baptista Szeretetszolgálat mellett az Üdvhadsereg, és a Névtelen utak alapítvány is részt vesz.

Megszakítás