BE SAFE - kampány az emberkereskedelem ellen
Az új, emberkereskedelem ellen indított kampány kifejezetten az Ukrajnából érkező menekültek védelmét célozza.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó Különleges Képviselőjének Irodája a Thomson Reuters hírügynökséggel együttműködve 2022. július 27-én indította el az ukrajnai menekültek szükségleteire reflektáló online kampányát.

Az online kampányt indokolja, hogy az emberkereskedelem üzleti modellje az utóbbi években az internetre tevődött át, az áldozatok szexuális kizsákmányolás-célú toborzása és hirdetése főként online történik. Az adatok szerint a humanitárius válság kezdete óta az online keresések forgalmában jelentősen megnőtt az érdeklődés az ukrán nőkkel és lányokkal kapcsolatos szexuális jellegű tartalmak és szolgáltatások iránt.

A kampány megelőzés céljából tájékoztatást nyújt az emberkereskedelem kockázatairól és a kockázatok mérséklése érdekében javasolt lépésekről. Széles körben közzéteszik továbbá az ukrán állampolgárok számára rendelkezésre álló információs csatornákat, illetve az egyes országok segélyvonalainak és áldozatsegítő szervezeteknek az elérhetőségeit.
Magyarországon az ukrajnai menekültek számára is ingyenesen elérhető az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a nap 24 órájában a +36 80 20 55 20 telefonszámon.

 

A kampányról bővebben ezen a honlapon, illetve ezen a linken tájékozódhat.

 

Forrás: https://emberkereskedelem.kormany.hu/uj-emberkereskedelem-elleni-kampanyt-inditott-az-ebesz