„Válhat az ember józanná” – Őszintén a szerhasználatról és más dolgokról (2.)
A Válaszút Misszióban nem csak szerhasználókkal zajlik a munka. Kérhet segítséget családtag, hozzátartozó is, az a fontos, hogy tényleges együttműködés alakuljon ki a szakmai team és a családtagok között. Az intézményben zajló munkáról, a lelki egyensúly megőrzésének módjairól és a siker mibenlétéről Selmeczi Lajossal, a Válaszút Misszió vezetőjével beszélgetünk tovább.
„Válhat az ember józanná” – Őszintén a szerhasználatról és más dolgokról (1.)
A Válaszút Misszióban a kábítószer-fogyasztókkal való közös munka talán azért olyan sikeres, mert az együttműködés lassan épül, az elfogadás, a másik ember tisztelete és a személyes kapcsolat az alapja. A Válaszút arról a fajta elfogadásról szól, ahol a szenvedélybeteg ember a döntését követően értő emberi és szakmai segítséget kap a józansághoz vezető hosszú úton. Kábítószer-fogyasztásról, függőségekről és más dolgokról Selmeczi Lajossal, a misszió vezetőjével beszélgetünk.
Ideiglenesen otthon – élet egy átmeneti anyaotthonban (2.)
Összesen negyvenen, 19 nő és gyermekeik élhetnek a Pest megyei Lea Otthon Családok Átmeneti Otthonában. A lakók többsége bajba jutott várandós vagy már gyermeket nevelő, egy- és többgyermekes édesanya. Az intézmény vezetőjével, Varga-Hegyi Eszterrel készített interjú folytatása.
Ideiglenesen otthon - élet egy átmeneti anyaotthonban (1.)
Nézőpont kérdése, hogy a jogszabályi meghatározás mellett ki számít bántalmazottnak. Az a nő mindenképpen, akit erőszakkal megfosztanak a lakhatásától, mert a társa kidobja az utcára, vagy az állandó fizikai bántalmazás elől menekülni kényszerül otthonról. De az a várandós nő is lehet bántalmazott, akit nem támogat a családja a terhességében, és ő mégis úgy dönt, hogy világra akarja hozni a gyermekét. Interjú a Lea Otthon intézményvezetőjével, Varga-Hegyi Eszterrel.
Depresszió és szorongás – kilépni az ördögi körből (2.)
Az elmúlt harminc évben hazánkban is több mint 50 százalékkal emelkedett a mentális zavarok, mint például a szorongás és a depresszió előfordulása. Dr. Purebl György pszichiáterrel készült interjúnk második részében az érzelmi zavarok nemek közötti különbségeiről beszélgetünk, szót ejtünk egyéni és társadalmi okokról és a gyógyítás lehetőségiről is.
Félelem nélkül élni (1. rész)
Az érzelmi problémák kezelésének egyik elismert módszere a kognitív terápia, és bár az eljárás rendkívül hatékony és gazdaságos, mégis kevesen ismerik Magyarországon. A terápiás módszerről dr. Vizin Gabriella klinikai szakpszichológust kérdeztük.
Új áldozatsegítő központ nyílt Pécsen
A kormány minden megyében könnyen elérhetővé teszi az áldozatsegítő szolgáltatásokat – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter Pécsen, ahol megnyílt az áldozatsegítő hálózat negyedik intézménye.
Félelem nélkül élni 2. rész
Cikkünk múlt heti részében a kognitív viselkedésterápia egyéni kezelési lehetőségeiről beszélgettünk Vizin Gabriella pszichológussal. Írásunk második részében többek között a csoportos terápiáról kérdezzük, illetve arról, hogy az életben óhatatlanul is adódó átmeneti krízishelyzetekben segítheti-e az írásban ismertetett terápiás módszer a helyzetek megoldását, a tovább lépést.
Az egész világon nő a kábítószerhasználók száma
Június 26. a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napja. Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) idei kampánya szerint a pandémia nagymértékben átalakította a kábítószer világpiacát: egyre többen foglalkoznak drogkereskedelemmel, és nőtt a fogyasztók száma.
„Enyém a testem” – Értelmi fogyatékosok bántalmazásának megelőzése (1.)
Az "Enyém a testem" program a középsúlyos értelmi fogyatékos fiatal felnőtteket segíti az őket ért bántalmazás felismerésében és az abúzussal szembeni védekezésben. A képzés vezetőjével, Zolnai Erika pszichológussal beszélgettünk.
„Enyém a testem” – Értelmi fogyatékosok bántalmazásának megelőzése (2.)
A bántalmazásra is lehet szocializálódni, ezt is lehet tanulni és továbbadni. A bentlakásos intézményekben előfordul, hogy maguk a lakók örökítenek át káros viselkedési normákat. Zolnai Erikával, a Debreceni Egyetem oktatójával, a Kézenfogva Alapítvány szakértőjével készült interjúnk második részében tovább beszélgettünk a fogyatékos embereket érő bántalmazásról és a megelőzésről lehetőségeiről.
Depresszió és szorongás – kilépni az ördögi körből (1.)
A mentális zavarok rohamosan terjednek a világban, függetlenül attól, hogy a fejlett államok lakosságát vizsgálják a kutatók, vagy a fejlődő országokban végeznek felméréseket, mindig szinte ugyanaz az eredmény: az elmúlt 30 évben megduplázódott a depresszió és a szorongásos zavarok előfordulása. Interjú dr. Purebl György pszichiáterrel.