0-24
Országos Kríziskezelő és
Információs Telefonszolgálat
Van segítség!
ingyenesen hívható
Depresszió és szorongás – kilépni az ördögi körből (2.)
Az elmúlt harminc évben hazánkban is több mint 50 százalékkal emelkedett a mentális zavarok, mint például a szorongás és a depresszió előfordulása. Dr. Purebl György pszichiáterrel készült interjúnk második részében az érzelmi zavarok nemek közötti különbségeiről beszélgetünk, szót ejtünk egyéni és társadalmi okokról és a gyógyítás lehetőségiről is.
Félelem nélkül élni (1. rész)
Az érzelmi problémák kezelésének egyik elismert módszere a kognitív terápia, és bár az eljárás rendkívül hatékony és gazdaságos, mégis kevesen ismerik Magyarországon. A terápiás módszerről dr. Vizin Gabriella klinikai szakpszichológust kérdeztük.
Új áldozatsegítő központ nyílt Pécsen
A kormány minden megyében könnyen elérhetővé teszi az áldozatsegítő szolgáltatásokat – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter Pécsen, ahol megnyílt az áldozatsegítő hálózat negyedik intézménye.
Félelem nélkül élni 2. rész
Cikkünk múlt heti részében a kognitív viselkedésterápia egyéni kezelési lehetőségeiről beszélgettünk Vizin Gabriella pszichológussal. Írásunk második részében többek között a csoportos terápiáról kérdezzük, illetve arról, hogy az életben óhatatlanul is adódó átmeneti krízishelyzetekben segítheti-e az írásban ismertetett terápiás módszer a helyzetek megoldását, a tovább lépést.
Az egész világon nő a kábítószerhasználók száma
Június 26. a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napja. Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) idei kampánya szerint a pandémia nagymértékben átalakította a kábítószer világpiacát: egyre többen foglalkoznak drogkereskedelemmel, és nőtt a fogyasztók száma.
„Enyém a testem” – Értelmi fogyatékosok bántalmazásának megelőzése (1.)
Az "Enyém a testem" program a középsúlyos értelmi fogyatékos fiatal felnőtteket segíti az őket ért bántalmazás felismerésében, és az abúzussal szembeni védekezésben. A képzés vezetőjével, Zolnai Erika pszichológussal beszélgettünk.
„Enyém a testem” – Értelmi fogyatékosok bántalmazásának megelőzése (2.)
A bántalmazásra is lehet szocializálódni, ezt is lehet tanulni és továbbadni. A bentlakásos intézményekben előfordul, hogy maguk a lakók örökítenek át káros viselkedési normákat. Zolnai Erikával, a Debreceni Egyetem oktatójával, a Kézenfogva Alapítvány szakértőjével készült interjúnk második részében tovább beszélgettünk a fogyatékos embereket érő bántalmazásról és a megelőzésről lehetőségeiről.
Depresszió és szorongás – kilépni az ördögi körből (1.)
A mentális zavarok rohamosan terjednek a világban, függetlenül attól, hogy a fejlett államok lakosságát vizsgálják a kutatók, vagy a fejlődő országokban végeznek felméréseket, mindig szinte ugyanaz az eredmény: az elmúlt 30 évben megduplázódott a depresszió és a szorongásos zavarok előfordulása. Interjú dr. Purebl György pszichiáterrel.